Άστεγος.gr... Άνεργος.... Ανασφάλιστος.... Στηρίζουμε τους συμπολίτες μας που βρέθηκαν από την μια μέρα στην άλλη χωρίς στέγη... χωρίς εργασία..... χωρίς ιατροφαρμακευτική ασφάλεια με τις σοσια-ληστρικές και τελευταία συριζέικες πολιτικές συνεπικουρούμενες από έναν άκρατο νεοφιλελευθερισμό.... Φωτογραφία: Herni Cartier Bresson

.......................* κιτρινισμένες λιθογραφίες * για τον Άνθρωπο και τις αξίες που χάνονται στην εποχή μας...
..."Σκέφτομαι πως αυτά τα τρία συστατικά πρέπει νά 'χει η ζωή: το μεγάλο, το ωραίο και το συγκλονιστικό. Το μεγάλο είναι να βρίσκεσαι μέσα στην πάλη για μια καλύτερη ζωή. Όποιος δεν το κάνει αυτό, σέρνεται πίσω απ' τη ζωή. Το ωραίο είναι κάθε τι που στολίζει τη ζωή. Η μουσική, τα λουλούδια, η ποίηση. Το συγκλονιστικό είναι η αγάπη... Νίκος Μπελογιάννης

****


“Ηomo hominis lupus” - o άνθρωπος λύκος για τον συνάνθρωπό του

Δευτέρα 26 Μαρτίου 2012

Στοιχεία σοκ: Ένας στους τέσσερις με ψυχικό νόσημα χρωστάει δάνειο


Έλληνες, ψυχική υγεία, ψυχικό νόσημα, αυτοκτονία, απόπειρα αυτοκτονίας, ασθενές

Ανησυχητικές διαστάσεις έχουν πάρει στην χώρα μας την τελευταία τετραετία οι απόπειρες αυτοκτονιών, με τους απελπισμένους ανθρώπους που σκέφτονται αυτήν την λύση να έχουν αυξηθεί έως και κατά 36%.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Υγείας, το πρώτο εξάμηνο του 2011 αυξήθηκαν οι αυτοκτονίες κατά 45% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του έτους 2010. Τα στοιχεία παρουσίασε, κατά την ομιλία του, τη Δευτέρα, στη διάρκεια του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου για τη Δημόσια Υγεία, που διεξάγεται στην Αθήνα, ο κοσμήτορας της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας (ΕΣΔΥ), Γιάννης Κυριόπουλος.
«Δεδομένου ότι ο δείκτης αυτοκτονιών χρησιμοποιείται συνήθως ως μέτρο των ψυχικών νοσημάτων, αφού σε κάθε αυτοκτονία ενυπάρχουν στοιχεία ψυχικής διαταραχής, η κατάσταση που προκύπτει σε ό,τι αφορά την ψυχική υγεία των Ελλήνων είναι ιδιαίτερα αρνητική» τόνισε ο καθηγητής Γ. Κυριόπουλος.
«Το 23% των ατόμων με ψυχικό νόσημα έχουν δάνεια. Το χαμηλό εισόδημα και τα χρέη συνδέονται με την εμφάνιση ψυχικών νοσημάτων» ανέφερε ο καθηγητής.
Σύμφωνα με τον ίδιο, στις ομάδες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών νοσημάτων ανήκουν επίσης οι άνεργοι, αλλά και όσοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της επαπειλούμενης ανεργίας, καθώς και ολοένα περισσότερες εκπρόσωποι του λεγόμενου «ασθενούς φύλου» που, στην προκειμένη περίπτωση, φαίνεται δυστυχώς να επιβεβαιώνουν τον χαρακτηρισμό που τους αποδίδεται, τουλάχιστον σε θέματα ψυχικής αντοχής και υγείας.
Τέλος, «θύματα» των παράπλευρων απωλειών της οικονομικής κρίσης είναι και οι συνταξιούχοι, οι οποίοι φαίνεται να πλήττονται ιδιαίτερα από τις συνέπειες της κρίσης σε ψυχικό επίπεδο.
______________________________

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Η διαταραχή πανικού είχε πάντα μεγάλα ποσοστά στην Ελλάδα. Σήμερα έχει ακόμα πιο αυξημένα ποσοστά


Panic Disorder

___________________________http://www.psychotherapy.net.gr/____________________________

του Μιχάλη  Ι. Πατεράκη, Μ.Α*

Ψυχολόγος - Ψυχοθεραπευτής


Πανικός
Η διαταραχή πανικού είχε πάντα μεγάλα ποσοστά στην Ελλάδα. Σήμερα έχει ακόμα πιο αυξημένα ποσοστά και ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια. Βασικός λόγος αυτής της αύξησης είναι το γεγονός ότι στον πρώτο χρόνο ζωής δεν υπάρχει μία σταθερή φιγούρα φροντίδας για το παιδί ή η φιγούρα αυτή δεν είναι διαθέσιμη σε αυτό το κρίσιμο διάστημα. Μία τέτοια φιγούρα είναι απαραίτητη για την ομαλή ψυχολογική ανάπτυξη.
Τί είναι ο πανικός;
Ο πανικός είναι η έκφραση μιας ψυχολογικής πλευράς του ανθρώπου. Αυτή η πλευρά είναι άμεσα συνδεδεμένη με τον φόβο απώλειας της ζωής του. Ο πανικός σε πολλές περιπτώσεις συνυπάρχει μαζί με αγοραφοβία.
Ποιά είναι τα συμπτώματα του πανικού;
Τα συμπτώματα μιας κρίσης πανικού είναι τα παρακάτω:
1. αίσθημα παλμών, καρδιά που «σφυροκοπά» ή επιτάχυνση του καρδιακού ρυθμού
2. εφίδρωση
3. τρεμούλα ή έντονος τρόμος
4. αίσθημα λαχανιάσματος ή ασφυξίας
5. αίσθημα πνιγμονής
6. πόνος ή δυσφορία στο στήθος
7. ναυτία ή κοιλιακή ενόχληση
8. αίσθημα ζάλης, αστάθειας ή τάση λιποθυμίας
9. αποπραγματοποίηση (αίσθημα μή πραγματικού) ή αποπροσωποποίηση (αίσθηση απόσπασης από τον εαυτό).
10. φόβος απώλειας του ελέγχου ή απώλειας του λογικού
11.φόβος θανάτου
12. παραισθησιακές (μούδιασμα ή μυρμηγκιάσματα)
13.ρίγη ή εξάψεις
Όταν 4 ή περισσότερα εμφανίστηκαν αιφνίδια και κορυφώθηκαν μέσα σε 10 λεπτά της ώρας τότε πρόκειται για διαταραχή πανικού.
Πως αντιμετωπίζεται;
Η κυρίως θεραπεία είναι η ψυχοθεραπεία. Η ψυχαναλυτικού τύπου θεραπεία πιο συγκεκριμένα είναι η καταλληλότερη μέθοδος. Ο λόγος είναι ότι αυτού του είδους η θεραπεία φτάνει μέχρι την ρίζα η οποία ουσιαστικά γέννησε το πρόβλημα.

_____http://www.psychotherapy.net.gr/____________________
 Ψυχοθεραπευτής Ψυχολόγος ψυχαναλυτικής κατεύθυνσης καί εργάζομαι ιδιωτικά στην Αθήνα. Στο site μου θα βρείτε πληροφορίες για το πως μπορείτε να ξεκινήσετε ψυχοθεραπεία για το ψυχολογικό θέμα το οποίο αντιμετωπίζετε. Επίσης θα βρείτε πληροφορίες για τις κοινές ψυχολογικές διαταραχές καί για τις δυσφορικές ψυχολογικές καταστάσεις.



Στοιχεία Επικοινωνίας:
Μιχάλης Ι. Πατεράκης, Μ.Α
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπευτής
Καθηγητής Ψυχοδιαγνωστικής
Διεύθυνση: Αδριανοθυρών 14, Δάφνη, Αθήνα Διευκρίνηση: στον χάρτη, η οδός αναγράφεται ως "αδριανοθήρων".
Τηλέφωνο            211 71 51 801      
E-mailinfo@psychotherapy-net.info